Valokuitusen tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat yhä enemmän toimivia nettiyhteyksiä lomillaan. Jopa joka neljäs suomalainen varmistaa lomakohteensa nettiyhteyden etukäteen, mikä kertoo siitä, että digitaalinen elämä on syvällä osana myös lomanviettoa. Tutkimus paljastaa, että suomalaisille onnistunut talviloma on yhdistelmä perinteisiä arvoja, kuten herkullista ruokaa ja yhdessäoloa, sekä modernia viihtymistä digilaitteiden äärellä.
Digiloma on uusi normaali
Elämme digitaalisessa aikakaudessa, ja se näkyy selvästi myös lomien suunnittelussa ja vietossa. Valokuitusen YouGovilla teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista nauttii lomastaan eniten silloin, kun siihen kuuluu herkuttelua (62 %), yhdessäoloa läheisten kanssa (60 %) ja ulkoilua (59 %). Kuitenkin myös digitaalinen viihtyminen on noussut merkittäväksi osaksi lomakokemusta.
Suomalaiset rentoutuvat lomalla digilaitteiden parissa: suoratoistopalveluista elokuvien ja sarjojen katselu (33 %), somen selaaminen (21 %), nettipelaaminen (9 %) ja musiikin striimaus (9 %) ovat suosittuja aktiviteetteja.
– Elämme digiarkea, ja se näkyy lomanvietossammekin. Talvilomalla vaalitaan ulkoilua, mutta toisaalta myös yhdessäoloa digitaalisten palvelujen ja viihteen äärellä. Hyviä nettiyhteyksiä toivotaan, riippumatta siitä, viettääkö talvilomansa vuokramökissä Lapissa vai kotioloissa, toteaa Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.
Nettiyhteydet nousseet keskeiseksi kriteeriksi lomakohteen valinnassa
Tutkimuksen mukaan 61 % suomalaisista pitää hyvää nettiyhteyttä lomalla tärkeänä. Erityisesti nuoret aikuiset (18–29-vuotiaat) ja asiantuntijatehtävissä työskentelevät korostavat nettiyhteyksien merkitystä. Jopa 28 % suomalaisista ilmoittaa selvittävänsä etukäteen lomakohteensa majoituksessa olevan nettiyhteyden.
– Moni on tottunut käyttämään nettiä opiskeluun, töihin ja vapaa-aikaan. Osa tekee myös etätöitä lomalla, ja silloin on tärkeää, että lomakohteesta pystyy osallistumaan vaikka videopalavereihin, Kaunisto sanoo.
Helsingissä ja Uudellamaalla asuvat sekä toimihenkilöt ja asiantuntijat pitävät nettiyhteyksiä erityisen tärkeinä. Heidän keskuudessaan nettiyhteyksien merkitys korostuu vielä selvemmin: 72 % asiantuntijoista ja 68 % pääkaupunkiseudun asukkaista pitää hyvää nettiyhteyttä keskeisenä lomakokemuksen kannalta.
Suomalaisten suosikit: ruoka, yhdessäolo ja ulkoilu
Tutkimus paljasti myös, mitkä asiat kuuluvat suomalaisten mielestä hyvään talvilomaan. Herkullinen ruoka (62 %), yhdessäolo perheen, sukulaisten tai ystävien kanssa (60 %) ja ulkoilu (59 %) ovat selvästi suosituimpia loman elementtejä. Matkustaminen (45 %), liikunta (43 %) ja lukeminen (36 %) seuraavat perässä.
Digitaalinen viihtyminen on myös vahvasti mukana suomalaisten lomien suunnittelussa. Suoratoistopalveluiden katselu (33 %), somen käyttö (21 %) ja musiikin striimaus (9 %) ovat osa monien lomakokemusta.
Suomalaisten suosikit talvilomalla:
- Herkullinen ruoka 62 %
- Yhdessäolo perheen, sukulaisten tai ystävien kanssa 60 %
- Ulkoilu 59 %
- Matkustaminen 45 %
- Liikunta 43 %
- Lukeminen 36 %
- Suoratoistopalveluiden katsominen 33 %
- Somen käyttö ja selailu 21 %
- Muut harrastukset 20 %
- Valokuvaus 13 %
- Musiikin harrastaminen 10 %
- Nettipelaaminen 9 %
- Musiikin striimaus 9 %
Loma digiaikakaudella: yhdistelmä perinteitä ja modernia
Suomalaisten lomien suunnittelu ja vietto ovat muuttuneet digitaalisen aikakauden myötä. Vaikka perinteiset arvot, kuten yhdessäolo ja ulkoilu, säilyvät keskeisenä osana lomakokemusta, myös digitaalinen viihtyminen on vakiinnuttanut asemansa. Luotettavat nettiyhteydet ovat nousseet keskeiseksi kriteeriksi lomakohteen valinnassa, erityisesti nuorten aikuisten ja asiantuntijoiden keskuudessa.
Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että suomalaiset haluavat yhdistää lomallaan parhaat puolet perinteisestä ja modernista elämäntavasta. Onnistunut loma on sekä ulkoilua ja yhdessäoloa että digitaalista rentoutumista.
*Valokuitusen teettämän kyselytutkimuksen tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 29.1.–31.1.2025 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselyyn osallistui 1017 vastaajaa.